logo

De arme dood – Begraafplaats Veenhuizen

In De arme dood. Begraafplaats Veenhuizen – een rondleiding met tekst en fotografie van Anja Schuring wordt voor het eerst de geschiedenis van de begraafplaats in Veenhuizen beschreven. Dat gebeurt aan de hand van hedendaagse foto’s. De hoofdstukken in het boek zijn ingedeeld volgens een makelijk te volgen route. Zo is het boek ook een handige gids voor wie er eens een kijkje wil nemen.

Het eerste exemplaar werd op 14 januari 2015 overhandigd aan Hans van der Laan, burgemeester van de gemeente Noordenveld. De arme dood (ISBN 978-90-816008-0-4) is rijk geïllustreerd, formaat 16,5 x 16,5, genaaid gebrocheerd met een 300 grams kaft. Het boek telt 64 pagina’s en kost € 6,95 (exclusief verzendkosten).

Mythe van massagraven
Op de begraafplaats werden meer dan 16.000 mensen ter aarde besteld. Toch zijn er minder dan duizend graftekens te zien. Een hardnekkig misverstand is dat dit komt omdat op deze begraafplaats massagraven te vinden zouden zijn omdat hier duizenden mensen zonder pardon en anoniem in een grote kuil gegooid werden. De arme dood rekent definitief af met die mythe en legt uit wat er wel aan de hand was op deze begraafplaats, een begraafplaats vol tegenstellingen met armoede als algemene noemer.


De Werelderfgoedlijst
Veenhuizen en de koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid mogen zich verheugen in een toenemende belangstelling, zeker nu de provincie Drenthe en de gemeente Noordenveld zich ervoor inspannen de koloniën op de Werelderfgoedlijst geplaatst te krijgen. De begraafplaats in Veenhuizen werd aangelegd in 1831 en is daarmee een van de oudste elementen in het landschap.

Klant:Uitgeverij Schuring
Datum: januari 27, 2015