logo

De Slag op het hart

intrigerende roman over de beruchte moord op een jonge dominee in 1780

Op 14 september 1780 wordt dominee Johannes Ledeboer vermoord op de weg tussen Zuidlaren en Anloo. Precies 230 jaar later verschijnt ‘De Slag op het Hart’. Deze documentaireroman gaat over het proces dat de Landschap Drenthe in 1780 voert tegen de moordenaar. ‘De Slag op het Hart’ werd geschreven door Trude Evers, Anja Schuring maakte de historische verantwoording.

Hoofdpersoon van het boek is landschrijver Warner Erkenswijk die voor de Drentse rechtbank het proces tegen de moordenaar voorbereidt. Een half jaar lang neemt de zaak een groot deel van zijn tijd in beslag. Hij hoort maar liefst zestien getuigen. Elke nieuwe getuigenverklaring is een onmisbaar puzzelstukje in het reconstrueren van de ware toedracht van de moord. De bewijzen stapelen zich op. Tot drie keer toe wordt de verdachte ondervraagd maar hij blijft ontkennen. Het zit Erkenswijk niet lekker. Ook het feit dat de moordenaar een deserteur is baart hem zorgen. Weegt het belang van het Drentse landrecht op tegen dat van het militaire strafrecht? Die beslissing kan alleen op landelijk niveau worden genomen.

De Slag op het Hart is een documentaireroman, dat wil zeggen én waar gebeurd én verzonnen. Deze tweedeling is in de opzet van het boek zichtbaar. Na de spannende vertelling volgt een historische verantwoording. Daarin wordt precies uit de doeken gedaan op welke gegevens De ‘Slag op het Hart’ is gebaseerd. Van de belangrijkste figuren in het boek wordt een korte biografie geschetst, een beetje vergelijkbaar met de aftiteling in sommige films. Ook zijn de getuigenverklaringen, de verhoren en de rekeningen letterlijk opgenomen. Ze bieden een verrassend kijkje achter de schermen van justitie. Het levendige karakter van de vertelling wordt onderstreept door de illustraties van Hans Hilbrands.
Voor ‘De Slag op het Hart’ gingen uitgever en Drents Archief een bijzondere samenwerking aan. Op de site van het Archief kunnen de originele processtukken uit 1780 van de Drentse rechtbank worden geraadpleegd. Ook de rekeningen van de rentmeester die met het proces te maken hebben staan online.

Auteur Trude Evers (1956) volgde Pabo De Eekhorst Assen en Bibliotheek en Documentatie Academie Groningen. Ze werkte in Assen vijf jaar in het basisonderwijs en was vervolgens tien jaar horecaexploitante. Daarna was ze tien jaar verbonden aan het Drents Archief, waarvan de laatste zes jaar als educatief medewerkster.

Klant:Uitgeverij Schuring
Datum: september 06, 2013